Wat kan ik doen?
Eenzaamheid komt vaker voor dan we denken.
Eenzaamheid is niet altijd even makkelijk te herkennen. Als we aan eenzaamheid denken, denken we vaak aan oudere, alleenstaande mensen. Dat beeld is helaas niet helemaal terecht, want eenzaamheid komt op alle leeftijden voor, en is soms heel moeilijk te zien.
Mensen die zich eenzaam voelen, hebben vaak wel behoefte aan sociaal contact, maar kunnen dit niet gemakkelijk uiten. Iemand kan dagelijks omringd zijn door veel mensen, bijvoorbeeld op school of op het werk, maar zich nog steeds heel eenzaam voelen. Omdat diegene geen vrienden heeft om diens hobby’s mee te delen, of collega’s om mee te praten over het weekend. Ook dat is eenzaamheid.
We vinden het belangrijk dat niemand in Gemeente Zeist eenzaam is. En daar willen we samen met u aan werken.
Één vraag maakt verschil
“Hoe gaat het?”, “Mooi weer, hé?”, “Voetbal je met ons mee?” Met een kleine vraag kunt u een groot verschil maken. Als u denkt dat iemand in de buurt, team, klas of op het werk zich eenzaam voelt, is er vaak maar één zinnetje nodig om die persoon zich gezien en gehoord te laten voelen.
U kunt hiermee het verschil maken bij iemand. Die buurvrouw die altijd alleen is, bijvoorbeeld. Of die jongen in de klas geen aanspraak heeft. Met één enkele vraag kunt u een eerste contact leggen en zorgen dat iemand gezien wordt.
Vraag die buurvrouw eens naar de bloemen in haar tuin. Of nodig die jongen die alleen loopt eens uit voor een potje voetbal. Uw vraag kan het verschil maken!
Hans
“Ik zag dat mijn collega altijd in z’n eentje buiten ging lopen tijdens de lunch. Hij sprak verder niet heel veel met andere collega’s. Toen heb ik hem gevraagd of ik ook eens een keer mee mocht wandelen. En sindsdien lopen we twee keer per week een rondje.”
Help iemand door een signaal te geven
Soms ziet u eenzaamheid in uw omgeving, maar weet u niet zo goed wat u moet of kan doen. Misschien vindt u het eng om op iemand af te stappen en een gesprek te beginnen. Als u zich zorgen maakt over iemand, mag u bellen naar het Signaalpunt Eenzaamheid op 030 694 04 14. Of kunt u een online een melding maken(Verwijst naar een externe website).
Een sociaal werker van MeanderOmnium neemt op een laagdrempelige manier contact op om polshoogte te nemen. Zo kunt u dus óók het verschil maken!